top of page

STOP IT, Hold nu op med at starte alle de dårlige projekter. Få værktøjet der kan hjælpe.

Undskyld men, det er helt vildt hvor mange virksomheder der starter projekter, forretningsideer, conceptudvikling osv. osv. som aldrig skulle have været startet.

En af de ting jeg hjælper mange virksomheder med er at evaluere og vurdere hvilke projekter og forretningsideer, der skal startes.

"Jamen, hvad med innovation og "DISRUPTION"?

Jeg er helt med på, at engang i mellem er man er nød til at skyde lidt i blinde, prøve sig frem, sætte noget igang uden at men ved om det bliver en succes. Selvfølgelig. Det er en del af innovationens kerne, at hvis man skal løfte baren, betræde ukendt land, lave den berømte "DISRUPTION", så skal der tages chancer. Og det skal være plads til. Men selv de ideer og projeker der lyder skøre skal checkes for de mest basale links til virksomheden strategi, kompetencer og formåen.

"Kreativiteten bliver jo kvalt hvis vi skal igennem alt det bureaukrati"

Det er en af de sætninger jeg hører oftest. "Innovation og kreativitet går i stå hvis vi bremser ideerne for tideligt". Og det giver jeg kritikkerne ret i. De skal ikke bremses for tideligt. De skal have lov til at vokse frem, måske skal man lave små undersøgelser af kundebehov eller undersøge den teknisk kompleksitet. Men på et tidspunkt, inden for store ressourcer bliver brugt, skal ideen scores og evalueres. Skal vi fortsætte eller skal vi stoppe?.

Alle de almindelige ideer og projekt forslag skal stoppes tidligere.

For langt de fleste forretningsideer og projektforslag kan man nemt afgøre tidligt, om dette er noget vi skal bruge tid på. Mange ideer bygger jo videre på kendt teknologi, de samme kunder og markeder som vi allerede handler med. Derfor kan og SKAL virksomheden have en proces der sikrer, at der ikke bliver brugt for meget tid på projektforslag, der alligevel ikke er gode.

For at dette skal lykkedes, kræver det en topledelse der tør sige til ledelses-kollegaerne og medarbejdere: "Fin ide du har fået, men for nuværende må du ikke arbejde mere på den, fordi vi har evalueret, at vi har andre ideer og initiativer, hvor vi får en større effekt eller økonomisk afkast. Topledelsen skal tage sig "kærligt" af de gode ideer. Lave en tydelig proces for hvordan man håndterer og evaluerer projket-forslag og forretningsideer.

Værktøjet der kan hjælpe med udvælgelsen:

Som en del af den proces bruger jeg FAD-metoden til at afklare, hvilke projekter der skal have lov til at blive startet. Se videoen nedenfor hvor jeg gennemgår hvordan FAD-metoden anvendes.

Hvis du vil have Excel-arket, sender jeg det til dig kvit og frit. Send mig en mail på har@projectgovernance.dk.

Husk at FAD-metoden blot er ment som et udgangspunkt for dialog om hvilke projekter virksomheden skal bruge tid på. Det er ikke en matematisk konkluderende model, der give dig alle de rigtige svar. Men modellen kan være starten på de vigtige samtaler. Efter FAD scoring skal du igang med at laveen One pager og en egentligt Business case. Men det er en anden snak.

Og se så at komme igang med at hjælpe din virkosmhed med KUN at starte de gode projekter.

Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Følg os
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube Social  Icon
bottom of page